HZS upozorňuje na nízke teploty a zrážky vo Vysokých Tatrách

14.05.2012 Poprad

Vysoké Tatry 14. mája (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) odporúča návštevníkom Vysokých Tatier, aby aj v týchto dňoch dbali na primeraný výstroj a oblečenie. Napriek tomu, že je máj, teploty v slovenských veľhorách sú stále pomerne nízke.
V upozornení, ktoré HZS zverejnila na svojej internetovej stránke, sa uvádza, že pre máj sú typické zrážky a ochladenie. Vo vysokohorskom prostredí, najmä nad 1600 metrov nad morom, stále prevládajú zimné podmienky.
"Na severnej strane Vysokých Tatier nasnežilo, teplota v týchto oblastiach sa pohybuje od mínus 1 do mínus 3 stupne, chodníky sú namrznuté, prevláda hmla a pre vlhkosť a vietor je pocitová teplota nižšia ako skutočná," konštatuje sa v upozornení.
Všetky tieto faktory prirodzene ovplyvňujú aj pohyb po turistických chodníkoch. Stredisko horských záchranárov pripomína, že v nasledujúcich dňoch má byť premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami sa majú objaviť prehánky alebo dážď. Okrem toho treba vraj počítať aj s vetrom severných smerov s rýchlosťou 5 – 25 km/h.
 

Vyberte región